Statuetka Złoty Bankier

ZŁOTY BANKIER 2009

16 lutego odbył się wielki finał plebiscytu Złoty Bankier 2009, którego organizatorem są spółki z Grupy Allegro - Bankier.pl oraz PayU S.A. Podczas uroczystości ogłoszone zostały zwycięskie produkty i usługi finansowe minionego roku.

Złoty Bankier to nowa nagroda w branży finansowej. Laureaci wybrani zostali przez Internautów, którzy oddawali swoje głosy m.in. na najlepsze konto osobiste, najlepsze konto dla internauty, najlepszą kartę kredytową, najlepszy kredyt samochodowy i hipoteczny. W głosowaniu wybrano także instytucje oferujące najlepsze produkty dla małych i średnich przedsiębiorstw. Bank, który w ogólnej klasyfikacji zdobył najwięcej wskazań, ogłoszony został Złotym Bankiem 2009 roku.

Konkurs Złoty Bankier 2009 cieszył się dużym zainteresowaniem. Od 4 do 24 stycznia blisko 4000 Internautów oddało swój głos na najlepsze ich zdaniem usługi i produkty finansowe minionego roku, strona konkursowa wygenerowała ponad 100 000 odsłon.

Na głosujących Internautów czekały liczne nagrody – wylosowanych zostało ponad 60 osób, do których trafiły m.in. pendrive’y, książki oraz zestawy audio. Spośród osób, które zaproponowały hasło reklamujące portal www.bankier.pl wyłonieni zostali autorzy trzech najlepszych haseł. Zwycięzcy otrzymali zaproszenie na Galę wręczenia statuetek Złoty Bankier 2009.

Internauci głosowali na produkty finansowe dla klienta indywidualnego oraz produkty dla małych i średnich przedsiębiorstw. W plebiscycie prezentowane były produkty 46 banków.

Produkty finansowe dla klienta indywidualnego:

• Najlepsze konto osobiste dla internauty
  • Najlepsza karta kredytowa
  • Najlepszy kredyt gotówkowy
  • Najlepszy kredyt samochodowy
  • Najlepszy kredyt hipoteczny

Produkty finansowe dla Małych i Średnich Przedsiębiorstw:

• Najlepsze konto firmowe dla przedsiębiorcy internetowego
  • Najlepszy kredyt dla firm
  • Najlepsze produkty oszczędnościowe dla firm

Bank, który uzyskał najwięcej wskazań w wyżej wymienionych kategoriach ogłoszony został Złotym Bankiem 2009 roku.

Oddzielną kategorią konkursu była „Innowacja finansowa 2009”. Z kilkudziesięciu zgłoszonych przez banki propozycji kapituła złożona ze specjalistów i ekspertów rynku finansowego wyłoniła najbardziej nowatorski produkt.

Gala Złoty Bankier 2009

Gala Złoty bankier 2009 odbyła się 16 lutego w Warszawie w Forcie Sanguszki. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele największych instytucji finansowych w Polsce. Uroczystą galę poprowadził Piotr Bałtroczyk . Zwycięzcy odbierali statuetki z rąk Joanny Kuzdak – Prezes Zarządu Bankier.pl i Marcina Jabłońskiego – Członka Zarządu PayU S.A.

Po części oficjalnej rozpoczął się bankiet przy akompaniamencie muzyki serwowanej przez Marka Sierockiego. Bankiet uświetniły występy międzynarodowych zespołów tanecznych – Calle Sol – orkiestry salsowej oraz Afro Carnaval – muzyka latynoska. Prestiżowa lokalizacja, wyśmienita muzyka i gorąca atmosfera karnawału zapewniły gościom niezapomnianą zabawę w eleganckiej oprawie.

W tym roku Bankier.pl oraz PayU S.A. po raz pierwszy przeprowadziły plebiscyt Złoty Bankier 2009. Na zaproszenie organizatorów odpowiedziało ponad 300 osób ze świata bankowości i finansów. Złoty Bankier to prestiżowy plebiscyt, w którym Internauci wskazali, które usługi i produkty bankowe są godne polecenia, funkcjonalne, mają atrakcyjną cenę. W ten sam sposób dokonali wyboru banków mających przyjazne procedury, nowoczesnych i bliskich klientowi. Mamy nadzieję, że przyszłoroczna edycja plebiscytu będzie cieszyła się jeszcze większym zainteresowaniem.

Wyniki plebiscytu Złoty Bankier 2009

16 lutego 2010 r. podczas uroczystej Gali zostały ogłoszone wyniki plebiscytu Złoty Bankier 2009. Największym zwycięzcą plebiscytu okazał się mBank – Internauci wyróżnili go aż w czterech kategoriach, przyznając mu tym samym tytuł Złotego Banku 2009 roku.

mBank wygrał w następujących kategoriach:

• Najlepsze konto osobiste dla internauty – mBank uzyskał 34 procent wszystkich głosów w tej kategorii, drugie i trzecie miejsce zajęły odpowiednio Bank Zachodni WBK (13 procent) oraz Alior Bank (11 procent)

• Najlepsza karta kredytowa – mBank uzyskał 18 procent wszystkich głosów, za nim – podobnie jak w kategorii Najlepsze konto osobiste dla internauty uplasowały się Bank Zachodni WBK (14 procent) oraz Alior Bank (13 procent)

• Najlepsze konto firmowe dla przedsiębiorcy internetowego – mBank uzyskał 29 procent głosów Użytkowników, Alior Bank 15 procent oraz Bank Zachodni WBK – 10 procent

• Najlepszy kredyt dla firm – mBank uzyskał poparcie ponad 14 procent Internautów, tuż za nim znalazły się Alior Bank (14 procent) i Bank Zachodni WBK (12 procent)

W kategorii Najlepszy kredyt gotówkowy Internauci wyróżnili Polbank EFG. Ponad 14 procent Użytkowników uznało Polbank EFG za bank oferujący najlepszy kredyt gotówkowy. Drugie miejsce w kategorii zajął Bank Zachodni WBK (13 procent), trzecie – PKO Bank Polski S.A. (13 procent)

W kategorii Najlepszy kredyt samochodowy pierwsze miejsce zajął Toyota Bank (15 procent) wyprzedzający tym samym Volkswagen Bank direct (13 procent) oraz mBank (12 procent).

W kategorii Najlepszy kredyt hipoteczny zwyciężył PKO Bank Polski S.A. uzyskując 15 procent wszystkich głosów. Drugie i trzecie miejsce zajęły odpowiednio Bank Zachodni WBK S.A. (14 procent) oraz Polbank EFG (14 procent).

W kategorii Najlepsze produkty oszczędnościowe dla firm zwycięzcą został Alior Bank, uzyskując poparcie 17 procent Internautów. Kolejne wyróżnione banki to mBank (14 procent) oraz Bank Zachodni WBK S.A. (12 procent)

W kategorii specjalnej Innowacja Finansowa 2009 roku za najbardziej nowatorski produkt kapituła uznała:

I miejsce – Inteligo za debet w telefonie komórkowym
II miejsce – eurobank za rachunek oszczędnościowy z dzienną kapitalizacją odsetek
III miejsce – Polbank za Minikartę Era PayPass

Skład kapituły:

• Natalia Galińska, Bankier.pl (Analityk)
  • Halina Kochalska, Gold Finance (Analityk)
  • Justyna Szafraniec, Finamo (Dyrektor Departamentu Komunikacji i Analiz)
  • Wojciech Boczoń, Bankier.pl (Ekspert)
  • Marcin Jabłoński, PayU S.A. (Zarząd)
  • Michał Macierzyński, Bankier.pl (Analityk)
  • Paweł Majtkowski, Expander (Główny analityk)
  • Andrzej S. Nartowski, Polski Instytut Dyrektorów (Prezes, były redaktor naczelny Gazety Bankowej)
  • Mateusz Ostrowski, Open Finance (Analityk)

Więcej informacji:

Karolina Dziwulska
Specjalista ds. Marketingu i PR
Bankier.pl S.A.
ul. Koszykowa 54, 00-675 Warszawa
tel. +48 22 630 85 53, kom. +48 601 951 656

Bankier.pl S.A., obecny na rynku od 2000 r., jest liderem na polskim rynku internetowych firm mediowych koncentrujących się na sektorze finansów. Spółka czerpie przychody ze sprzedaży powierzchni reklamowej oraz z pośrednictwa i doradztwa finansowego. Bankier.pl oferuje produkty i usługi blisko 50 renomowanych instytucji finansowych, które poprzez kanały dystrybucji portalu dostępne są dla ponad 7 milionów osób miesięcznie. W skład Grupy Bankier.pl wchodzą portale i serwisy zaliczane do czołówki witryn w swoich kategoriach tematycznych: Bankier.pl, Twoja-Firma.pl, PIT.pl, VAT.pl, OsobyPrawne.pl, PRNews.pl, MamBiznes.pl i Mojeauto.pl.

Grupa Bankier.pl przyciąga coraz większą liczbę użytkowników, głównie osób zainteresowanych tematyką finansowo-biznesową. W listopadzie 2009 roku ich liczba wyniosła 2,1 miliona, a łączna liczba odsłon przez nich wygenerowanych 45,2 miliona. Od 19 czerwca 2006 Bankier.pl S.A. jest notowany na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.